Welkom.

Home.

Honor.

1940+1941.

1942+1943.

1944+1945.

Stories.

Gastenboek.

Info.

Enkelen vermeldingen in de London Gazette van S/l. Peter Johnston en F/o. R.G Houston.

 

Ooggetuigen verslag

 

 

Het was de avond voordat ik de ploechtige communie zou doen; wij kinderen Derhaag lagen al in bed. Het was ongeveer 23.00 toen wij werden gewekt door onze moeder. Ze zei: „ kiek èns, Baove Zitterd en Gelaen, dao zeen de Sjienwerpers weer aan. Doug uch de kleijer aan en vlot want dao is get op kòms.“ Wij moesten naar de schuikkelder bij ons tegenover, bin Goldstein in de Steenstraat/ hoek Platz.

Luchtalarm was er bijna iedere avond; er vlogen dan vele honderden vliegtuigen richting Duitsland om daar te gaan bombarderen. Wij waren al een poos in de kelder en de mannen gingen om beurten eens naar buiten om de zaak in de gaten te houden.

 

Een van de mannen kwam opeens de kelder in gerend en vertelde dat boven het dorp een brandend vliegtuig vloog.

Er gingen verschillende menden uit de kelder naar buiten om te kijken. Het brandende vliegtuig bleef maar in de omgeving van het dorp draaien en het bleef hoogte verliezen.

We stonden duizenden angsten uit . Bij een van die draaien leek het brandende vliegtuig tegen de kerktoren aan zou vliegen. Het brandde als een fakkel; Limbricht werd geheel verlicht door het brandend gevaarte. Iedereen die het zag dacht dat dit een grote ramp in Limbricht zou veroorzaken. Niemand wist of er zich nog bommen in het brandende vliegtuig bevonden. Op een gegeven moment vloog het toestel zeer laag over en stortte net buiten de bebouwde kom van Limbricht neer; ongeveer 70 meter van het huis van Crenmers-Vaessen aan de Provincialeweg . Het kwam terecht op het land van Heutmakers gelegen tussen de Trichterweg en de Provincialweg te Limbricht.

 

Limbricht was die nacht aan een ramp ontsnapt; God zij dank.

Dit voorval trok, die zondag 30 mei, natuurlijk heel veel kijkers. Men kon er echter niet bij komen want het hele terrein was afgezet door de Duitse soldaten. Ondanks de strenge bewaking van het toestel waren er toch inwoners

van Limbricht die enkele onderdelen van het vliegtuig mee wisten te nemen.

Vooral het mica was zeer geliefd bij de meisjes en enkele dagen na de crash waren er al verschillende meisjes in het dorp die ringen of kruisjes gemaakt van mica, afkomstig van het neergestorte toestel droegen. droegen.

De bemanning van het vliegtuig, zo zei men, was uit het brandend toestel gesprongen en enkele zouden in de nabijheid van een huis gelegen aan de Leeuwerik neergekomen zijn.

 

Van de zes overlevenden raakten er twee gewond en deze werden opgenomen in het ziekenhuis. Allen werden gevangen genomen. Twee waren er vermist.

Het toestel was een Halifax 1 HR-793 en was afkomstig een Engelse basis met als doel een bombardement op Bremen en Wuppertal.

 

Ooggetuigen verslag van Dhr. Derhaag.

Melding van vermissing Halifax HR793

Melding van gevangennamen van F/s. Benjamin Royall.

 

F/s. Benjamin Thomas Royall.

Enkelen Telegrammen aan F/s. Benjamin Royalls vader.

 

Bericht van overplaatsing van ziekenhuis naar Dulagluft.

Enkelen telegrammen van het Rode Kruis over F/s.Royalls verblijf plaats.

 

F/s. Ernest Alfred Roede