Welkom.

Home.

Honor.

1940+1941.

1942+1943.

1944+1945.

Stories.

Gastenboek.

Info.

Flying Officer Leslie Thomas Manser

FLYING OFFICER MANSER was de bevelhebber en eerste piloot van een Manchester vliegtuig welk deelnam aan de massale aanval op Keulen in de nacht van 30 Mei 1942.

Toen het vliegtuig het doel naderde is het in een aantal zoeklichten terechtgekomen en door intens en zeer nauwkeurig luchtafweer beschoten. Flying Officer Manser hield zijn gevaarlijke koers aan en bombardeerde het doel succesvol van een hoogte van 7000 voet.

Daarna zette hij koers naar zijn basis. De Manchester was beschadigd en was nog steeds onderhevig aan hevig afweervuur. Flying Officer Manser ondernam verschillend uitwijk pogingen en belandde daardoor onder de 1000 voet hoogte. Maar het was zonder gevolg, het afweervuur en de zoeklichten volgden hem tot hij de buiten de stadsrand was gekomen. Het vliegtuig was verschillende malen geraakt en de staartschutter was gewond. De cockpit vulde zich met rook en de linker motor was over verhit.


Piloot en bemanning zouden zich nu, door middel van de parachute, kunnen redden. Maar niettegenstaande dit, Flying Officer Manser, de gevaren negerende, besloot alsnog om het vliegtuig en zijn bemanning te redden en ze niet in vijandelijke handen terecht te laten komen. Hij liet het vliegtuig tot 2000 voet klimmen, maar toen vloog de linkermotor in brand. Toen de vlammen na een tiental minuten bedwongen werden begaf de motor het. Een gedeelte van de vleugel was verbrand en de vliegsnelheid was gevaarlijk laag geworden. De Manchester begon hoogte te verliezen, niettegenstaande alle pogingen van de piloot en zijn bemanningsleden. Op dit kritisch moment negeerde Flying Officer Manser nogmaals de hem aangeboden mogelijkheid om zich samen met zijn bemanningsleden met de parachute in veiligheid te stellen. In plaats daarvan zette hij, met grote vastberadenheid, koers naar de dichtstbijzijnde basis en accepteerde hij voor zichzelf dat hij met grote waarschijnlijkheid de dood zou tegemoet vliegen, in het vast voornemen om aan boord te blijven tot het einde.


Omdat het weldra onmogelijk werd om het toestel in de lucht te houden en beval Flying Officer Manser de crew om het toestel onmiddellijk te verlaten. Een Onderofficier gaf hem zijn parachute aan maar hij wees dit af en zeggende tegen de Onderofficier om onmiddellijk te springen aangezien hij het toestel nog maar enkele tellen onder controle kon houden. Terwijl de bemanningsleden aan hun parachute neer beneden zweefden zagen zij het toestel, met de moedige piloot nog aan boord, neerstorten en in vlammen opgaan.

Flying Officer Manser heeft blijk gegeven van grote vastberadenheid en heldenmoed, om in het gezicht van een sterke overmacht en tegen alle waarschijnlijkheid in om het vliegtuig en de bemanningsleden terug te brengen en door om op het einde, onder groot levensgevaar, enkel aan de veiligheid van zijn vrienden te denken.

 

Victory Cross medal.

Sgt. Ben Naylor.

Sgt. Allen Mills.

Sgt. Stanley King.

P/o.Richard Barnes.

Sgt. Leslie Baveystock.

Manchester I L7301 ZN-D Foto's genomen door Oblt Barte na het ongeval  (via A. Maes).

 

Monument Manchester L7301 te Molenbeersel.

 

Manchester L7301 in schaalmodel.

foto's terbeschikking gesteld door J P Jegers.

P/o. Robert Horsley.